"THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ ("Tatueraren i Auschwitz") - Hände det verkligen?

21 mars 2022

"THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ ("Tatueraren i Auschwitz") - Hände det verkligen?
21 mars 2022

"The Tattooist of Auschwitz" ble skrevet og publisert i 2018. Den fikk umiddelbart popularitet blant lesere over hele verden og ble utrolig raskt en bestselger.

OM FORFATTEREN TIL "THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ"

Heather Morris er en New Zealandsk forfatter som for tiden bor i Australia. Hun tilbrakte flere år på et sykehus i Melbourne, der hun møtte en eldre mann med en "historie verdt å fortelle". Som hun selv innrømmet, forandret den dagen livene til begge to...

VAD HANDLAR "THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ" OM?

"The Tattooist of Auschwitz" är historien om en ung slovakisk jude vid namn Lale Sokolov som skickades till AUSCHWITZ-BIRKENAU, ett tyskt nazistiskt koncentrations- och förintelseläger, år 1942. Där arbetade han som läger-tatuerare och förälskade sig i en slovakisk judisk flicka vid namn Gita Furman. Även om älskande blev separerade i slutet av kriget, då Lale skickades till Mauthausen koncentrationsläger och Gita lämnade Auschwitz under den så kallade dödsmarschen, fann de varandra, gifte sig och tillbringade resten av sina liv tillsammans.

Boken skildrar inte bara den mardrömslika krigstiden och den omänskliga vardagen i ett koncentrationsläger utan beskriver också en kärlekshistoria som överlevde trots enorma svårigheter.

Under många år var denna historia bara känd för Lale och Gitas närmaste familj. Lale var helt enkelt rädd för att diskutera sin historia för att inte bli anklagad för att samarbeta med tyskarna. Endast efter Gitas död 2003, när han först mötte författaren Heather Morris, bestämde sig Lale för att berätta för Heather om allt som hade hänt under kriget.

Lale Sokolov med Gita och deras son Gary

SMÅ OCH STORA FEL I "THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ"

Eftersom "The Tattooist of Auschwitz" har blivit mycket populär och fortfarande läses av många läsare över hela världen, har frågor snabbt uppstått om autenticiteten i de händelser den skildrar. Författaren försäkrade att "varje rimlig ansträngning för att verifiera fakta mot tillgänglig dokumentation har gjorts" och betonade att boken är baserad på en sann historia. Men Auschwitz-Birkenaus statsmuseum uttryckte en helt annan åsikt och hävdade att "boken innehåller många fel och information som är inkonsekvent med fakta, samt överdrifter, missförstånd och underdrifter".

Dessutom är forskare och representanter för museet oroade för att människor kan börja tolka koncentrationslägerfångarnas öde genom bokens linser och betrakta den som en giltig och väsentlig kunskapskälla.

"Memoria", Auschwitz museets tidskrift, påpekade många fel som fanns i boken, från små till stora. Nedan finns en lista över sådana fel, som också angavs av Wanda Witek-Malicka, en författare till "Memoria".

  • Rutterna som presenteras i boken som användes för att transportera fångar till Auschwitz är inkorrekta och inkonsekventa med befintliga dokument. Numren som tilldelades fångarna matchar inte heller, eftersom de som anges i boken var för stora med tanke på datumet då de nykomlingar skickades till lägret.
  • Till skillnad från vad som beskrivs i boken var inte tatuerandet av nyankomna en uppgift som tilldelades en eller två personer, och det var inte heller ett permanent jobb som en fånge kunde ha.
  • Scenen som beskriver Dr Josef Mengele sterilisering av en man är också i strid med historisk sanning, eftersom Mengele experimenteade på tvillingar och personer med dvärgväxt.
  • Upproret bland Sonderkommando-fångarna var också annorlunda eftersom endast en krematorieugn, inte två, förstördes av fångarna, och även då var denna förstörelse endast delvis. Detta gäller också påståenden om kvinnliga fångar som bär krut under sina naglar, vilket Wanda Witek-Malicka beskrev som "[...] löjligt".

Dessa är bara några av de många fel som finns i boken. Deras omfattning fick Auschwitz-Birkenaus statsmuseum att uttrycka följande åsikt om den:

"Romanen är en uppfattning om Auschwitz inspirerad av autentiska händelser, nästan utan något värde som ett dokument."

För att hitta hela Memoria-artikeln om "The Tattooist of Auschwitz", besök:: memoria-en-no-14-11-2018

Cilka's Journey - en kontroversiell uppföljare till "The Tattooist of Auschwitz"

Det bör noteras att 2019 släpptes en uppföljare till "The Tattooist of Auschwitz" som kallas "Cilka's Journey", som också skrevs av Heather Morris. Det är en berättelse om en sextonårig flicka vid namn Cilka som först skickades till Auschwitz och sedan till ett sovjetiskt arbetsläger. Under hennes prövningar använde hon sitt utseende som ett sätt att överleva. Cilka Klein hade redan dykt upp i "The Tattooist of Auschwitz", där det påstods att hon var engagerad i en relation med en SS-officer, något som Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum tror är ännu en lögn. Cilkas familj anser att boken är förtal, och påståendena om hennes relationer med Auschwitz- och gulagvakter är det mest smärtsamma. Cilkas adoptivson gick så långt som att hota med rättsliga åtgärder mot Heather:

"Tiden har nu kommit för detta att lösas i domstol. Det kommer att kosta mig mycket pengar, men det kommer att vara värt det. Jag är fast besluten att rensa Cecilia's namn. Hon var en underbar person, en av livets stora överlevare, och det gör mig rasande att hon har blivit förtalad på det här sättet", sa han till Mail Online.

Cecilia Klein with her husband in 50's / private archive

AVSLUTNING - ÄR "THE TATTOOIST OF AUSCHWITZ" VÄRD ATT LÄSA?:

Även om vi har funnit "The Tattooist of Auschwitz" vara en intressant läsning, skriven med enkel men rörande språk, måste vi komma ihåg att den inte är en dokumentär, trots att den bygger på en sann historia. Det visar oss, läsarna, hur försiktiga vi måste vara när vi plockar upp en bok om så historiskt svåra ämnen, och att vi alltid måste kontrollera om dess händelser stämmer överens med historiska fakta.

Ändå, om "The Tattooist of Auschwitz" har övertygat dig att läsa mer om Auschwitz och Förintelsen och utökat din kunskap i detta avseende, tror vi att det var värt att läsa. Vi uppmanar också dig att besöka Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum för att höra ännu fler gripande, chockerande berättelser och fakta berättade av turistguider.

Tack för att du läst!

Wstecz

Lägg till kommentar

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...