Auschwitz-Birkenau Minnesmärke och Museum

Översikt

Tidigare tyskt nazistiskt koncentrations- och förintelseläger

När du åker till Krakow är det värt att besöka Oświęcim för att besöka Auschwitz Birkenau Minnesmärke och Museum. Auschwitz-lägret var det största centret för massutrotning av europeiska judar och samtidigt det största koncentrationslägret för fångar av olika nationaliteter. Insatt på UNESCO:s världsarvslista är det inte bara ett vittnesbörd om historia utan också en symbol för krig, terror, folkmord och Förintelsen.

Den chockerande historien om Auschwitz
Nazistiska koncentrations- och förintelselägret byggdes av tyskarna under andra världskriget i Oświęcim, beläget cirka 70 km bort från Kraków. Ursprungligen upprättat som ett arbetsläger för politiska fångar, blev det snabbt ett förintelseläger, den största mordplatsen för judar, polacker, romer och många andra nationaliteter i termer av antalet offer. Det beräknas att på Auschwitz-Birkenau förlorade över 1,1 miljoner män, kvinnor och barn sina liv.

En plats för hyllning och minne av en grym historia
Auschwitz-Birkenau State Museum i Oświęcim, tillsammans med minnesplatsen, täcker området av två bevarade delar, huvudlägret Auschwitz I och Auschwitz II-Birkenau, tre kilometer bort. Inom gränserna för Auschwitz har de ursprungliga och delvis rekonstruerade järnvägsstickspåren och ramparna, gaskamrarna, fångbarackerna och stängslen bevarats. I museal del finns det historiska utställningar - fotografier och dokument, fångars kläder och privata tillhörigheter som tagits från fångarna, samt barackernas utrustning. Biografen som finns vid huvudingången till Auschwitz-Birkenau-museet visar filmer om lägrets historia, inklusive en 15-minuters dokumentär som visar de första ögonblicken efter befrielsen av lägret.
När du planerar att besöka Auschwitz-Birkenau är det värt att ta hänsyn till att det för många människor kan vara en svår upplevelse. Det är dock en av de platser som borde ses åtminstone en gång i livet för att förstå modern världshistoria och forma individuellt och kollektivt minne av Auschwitz. På grund av det stora intresset för Museet i Oświęcim av turister bör besöket planeras i förväg. Bäst före ankomsten till Krakow.

Kontakt

Auschwitz-Birkenau Minnesmärke och Museum

20 Więźniów Oświęcimia Street
32-603 Oświęcim
+48 33 844 8000
www.auschwitz.org

Plats

FAQ

Innenfor grensene til Auschwitz har de originale og delvis rekonstruerte jernbanespor og ramper, gasskamrene, fangenes brakker og gjerder blitt bevart. I musealdelen finnes det historiske utstillinger - fotografier og dokumenter, fangenes klær og private eiendeler tatt fra fanger, samt brakkeutstyr. Kinoen som ligger ved hovedinngangen til Auschwitz-Birkenau-museet viser filmer om historien til leiren, inkludert en 15-minutters dokumentar som viser de første øyeblikkene etter frigjøringen av leiren.

Du bør sette av minst 1,5 timer for å besøke Auschwitz og det samme for å besøke Birkenau.

Ja, men husk at den maksimale størrelsen på bagasje eller gjenstander tillatt på museets område er 30x20x10 cm. Dessuten forbeholder museet seg retten til å gjennomføre sjekker av personer som går inn i museet (inkludert blant annet bruk av elektroniske enheter for å oppdage farlige materialer og gjenstander). Personer som nekter å bli inspisert, vil ikke få lov til å gå inn i museet.

Når du besøker et minnesmerke, er det best å kle seg passende til stedets alvor. Husk at du vil gå gjennom et sted der nesten en million mennesker mistet livet.

Recensioner

4.8 (10 reviews)

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...