Auschwitz Birkenau-porten (Auschwitz dödsport)

Översikt

Dödsporten i Birkenau är inte bara en symbol för mänskligt lidande utan också en varning till framtida generationer att aldrig glömma de mörka tiderna som ägde rum på 1900-talet.

Alla som någonsin kom till det före detta Auschwitz Birkenau koncentrationslägret omgivet av taggtrådsstängsel, var tvungna att först passera genom huvudingången känd som "Dödsporten". Namnet är inte en tillfällighet. Det var i det före detta tyska nazistiska koncentrations- och förintelselägret Birkenau som den överväldigande majoriteten av KL Auschwitz offer dog - över en miljon människor, judar, polacker, zigenare samt sovjetiska krigsfångar och fångar av andra nationaliteter. Majoriteten, så mycket som 90% av offren, var judar. Den samtida formen av Auschwitz Birkenau Dödsporten kommer från 1943. Den direkta järnvägslinjen under korsningen byggdes dock inte förrän våren 1944. Ovanför porten, genom vilken järnvägsspåret löper idag, finns ett tvåvånings vakttorn. Från dess fönster kan du se panoramat över det före detta lägret. Inuti finns det dock fortfarande en våningsbyggnader av rå tegel och lägrets huvudvaktstuga. Dödsporten i Birkenau ligger på platsen för det före detta Auschwitz II koncentrationsläger och är en del av Auschwitz-Birkenau statliga museum.

Kontakt

Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau
ul. Więźniów Oświęcimia 20
32-603 Oświęcim
33 844 8000
www.auschwitz.org

Plats

FAQ

Ja, det är möjligt att besöka Auschwitz-Birkenau. Vi uppmuntrar dig att besöka denna historiska plats för att förstå och hedra minnet av offren.

För att ta sig från Krakow till Auschwitz-Birkenau kan du ordna din egen transport med tåg eller buss. Alternativt kan du delta i organiserade turer som inkluderar transport och en guide.

Öppettiderna för Auschwitz-Birkenau-lägret varierar beroende på årstid. Kontrollera de aktuella öppettiderna på museets officiella webbplats innan du planerar ditt besök.

Ja, det finns guider och organiserade guidade turer i Auschwitz-Birkenau-lägret. Turerna är tillgängliga på olika språk och guiderna ger djupgående information om platsens historia.

Recensioner om

4.8 (10 reviews)

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...