Krakowska Delikatesser - Obwarzanek, Maczanka, Zapiekanka. Du måste prova dessa snacks!

20 september 2021

Krakowska Delikatesser - Obwarzanek, Maczanka, Zapiekanka. Du måste prova dessa snacks!
20 september 2021

För att lära känna Krakow ordentligt måste du verkligen prova den traditionella lokala maten. De mest populära och välkända polska rätterna är pierogi, żurek, barszcz och schnitzlar, och dessa finns på menyer över hela Polen. Men Krakow har också sina egna delikatesser som, när du väl har provat dem, säkert kommer att bli en av dina favoritsemestrar.

Obwarzanek

Alla har hört talas om dem - de har blivit en symbol för staden lika viktig som Wawel slott och draken. Det är ett karakteristiskt ringformat bröd tillverkat av tvinnade strängar av vetedeg med en gyllene skorpa toppad med salt och sesam- eller vallmofrön.

Förvånande nog kan de äldsta referenserna till obwarzanek hittas ända tillbaka till 1394, då det dök upp i räkenskaperna för kung Władysław Jagiełło och drottning Jadwiga!

Initialt kunde obwarzanek bara bakas under fastan av bagare som tilldelats den specifika uppgiften av bagarens skrå. Detta system kvarstod fram till 1802, då privilegiet att baka dem blev en lotteri där auktoriserade bagare skulle väljas genom lottning. Det verkar som att detta sätt att välja bagare upphörde efter 1849, från vilken tidpunkt vilken bagare som helst kunde baka obwarzanek - utan begränsningar. Numera säljs de främst från gatukök.

Obwarzanek är registrerad av Europeiska kommissionen som ett skyddat livsmedel, med PDO (Protected Designation of Origin) och PGI (Protected Geographical Indication) status.

Bagels med vallmo och ost

Prądnicki bröd

En annan skyddad lokal Krakow-produkt är Prądnicki bröd, som är ett mörkt bröd gjort av rågmjöl med en krispig och sprucken skorpa. Det ursprungliga brödet kan identifieras med PGI-symbolen på etiketten, tillsammans med anmärkningen "Skyddad geografisk beteckning".

Prądnicki-bröd på mässan i Poznań - 2014

Maczanka

Även om det vid första ögonkastet kan se ut som en pulled pork sandwich och det delar några likheter, finns det faktiskt många skillnader mellan de två. Förberedelse av maczanka tar lång tid, eftersom fläskkotlett eller kotlett först måste marineras i specialkryddor i två dagar, och sedan sakta rostas vid låg temperatur och stuvad med lök tills det är mört. Den dedikerade såsen - gjord av senap och pickles - förbereds mycket tidigare med kalvben i en rostbuljong med rött vin.

Maczanka har kallats burgarens mormor. En snabb och moch fyllig måltid som lätt kunde tas med på språng, den blev snabbt populär bland studenter och taxichaufförer redan på 1800-talet. Det har till och med spekulerats om att en liknande rätt existerade redan på 1600-talet! Tyvärr var 1800-talet inte den bästa tiden att främja innovationer i Polen (särskilt med tanke på att Polen inte ens fanns på kartor vid den tiden), så maczanka blev inte en särskilt populär rätt i resten av landet eller i världen. Men i Krakow, även om alla har hört talas om det, har inte alla provat det. Men det är verkligen värt det, särskilt om du är en fan av kött. Traditionellt tillagad maczanka finns på flera ställen, men matvagnarna i Kazimierz-distriktet är bland de bästa.

Maczanka Krakowska kan ha många tillsatser

Zapiekanka 

Denna polska snabbmat är populär över hela landet, men den brukar förknippas med Krakow. Den blev så populär på 1970-talet att dåvarande förste sekreteraren för PZPR, Edward Gierek, köpte ett patent för att baka dessa speciella baguetter. Platserna i Okrąglak på Plac Nowy (New Square) anses vara de bästa, men den platsen blev faktiskt populär redan på grund av schnitzlarna som såldes där. Efter ägaren, Endzior, dog började de sälja zapiekanka där och även om kvaliteten inte var lika bra som tidigare, levde legenden kvar. Vi rekommenderar att du provar dem på några av de mindre turistiga ställena, som restaurangen Zapiekanki od 1980 roku på 3 Sienna Street eller baren i Korona sportklubb.

Den "grundläggande" zapiekanka serveras med ost och svampar, men det finns många varianter.

Bagels från judiska kvarteren

Denna världsberömda kusin till obwarzanek anses komma från Krakow, specifikt från den judiska gemenskapen. Den första referensen till en "bulle med ett hål" dyker upp i ett dokument från 1610 som nämner att bagels gavs som gåvor till kvinnor efter förlossning. Bagelns smak sticker ut från andra bakverk också; dess hemlighet ligger i att bunsen först halvkokas i vatten med bikarbonat. Bagels blev mycket populära i USA när judiska invandrare flyttade till Manhattan i New York City på 1900-talet och tog med sig sina recept.

Bagel med pålägg

Vin från Srebrna Góra

Lite avvikande från ämnet för snacks, bör vi också nämna ämnet vin! När vi tänker på den här drycken, tänker vi vanligtvis på de soliga sluttningarna i Italien eller Portugal. Men visste du att Krakow också har en lång tradition av vinodling? En av de största polska vingårdarna ligger på Srebrna Góra (i distriktet Bielany), vid foten av klostret Camaldolese. Och även om den vingården bara etablerades 2008, sträcker sig historien om vinodling i området faktiskt mycket längre tillbaka - från 1000-talet, när det fanns en vingård nära Wawel, genom guldåldern på 1300- och 1500-talen, när Polen spelade en viktig roll i vinindustrin, till en långsam nedgång från 1600-talet innan den slutligen återuppstod nästan fyrahundra år senare. Viner från Srebrna Góra kan köpas i ett antal specialiserade vinkällare i närheten av gamla stan, och det är väl värt att prova några och ta med dem hem från Krakow som souvenir.

Historien om vinodling i närheten av Krakow sträcker sig tillbaka till 1000-talet.
Wstecz

Lägg till kommentar

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...