Stortorget i Krakow

Översikt

Den centrala mötesplatsen, krakowiakernas favoritplats och en av de mest besökta attraktionerna av turister.

Den centrala mötesplatsen, krakowiakernas favoritplats och en av de mest besökta attraktionerna av turister. Stortorget lockar folkmassor från hela världen, och dess charmiga atmosfär består inte bara av det majestätiska Tyghallen, Sankta Maria kyrkan eller Rådhustornet, utan även vackra, historiska stadshus, otaliga kaféer och restauranger, vars liv och rörelse aldrig försvinner.

Den viktigaste offentliga platsen
Gamla stans torg byggdes på 1200-talet, under stadens inkorporering enligt Magdeburg-lagen. Från början var det ett centrum för kommersiellt, socialt, religiöst, politiskt och kulturellt liv. Det ligger vid korsningen av före detta handelsvägar och inte mindre än 11 gator. Torgets plan med en sida på drygt 200 m gör det till en av Europas största marknader. År 1978 placerade UNESCO Stortorget som en del av Gamla stan i Krakow på världsarvslistan.

En attraktion i sig
Stortorget samlar allt som är mest karakteristiskt och igenkännligt för staden. Här finns viktiga monument, såsom Sankta Maria basilikan med den berömda altartavlan av Wit Stwosz, Tyghallen, Sankt Wojciech kyrkan, Rådhustornet och Adam Mickiewicz-monumentet, som är en favorit mötesplats för krakowiakerna. Dessutom omges det av gamla tegelbyggnader och palats, och nästan alla av dem är flera århundraden gamla. De inrymmer bland annat Krakows historiska museum och det Internationella Kulturcentret, samt otaliga kaféer, pubar och restauranger med berömda Wierzynek, Wentzl eller Hawełka. Det är på Krakows centrala torg som kulturevenemang, festivaler, konserter och mässor organiseras, till exempel julmarknaden. Den unika atmosfären på Krakows marknad kompletteras av en trumpet signal som kallas Hejnał mariacki som spelas varje timme, hästdragna vagnar och hundratals duvor, som enligt legenden är förtrollade riddare i fågels skepnad.

 

Kontakt

Main Market Square
31-422 Kraków
www.krakow.pl

Plats

FAQ

Stora Torget ligger i centrum av Krakóws gamla stad, omgivet av historiska bostadshus, kyrkor och andra viktiga byggnader.

  Stora Torget i Kraków är en av Europas största medeltida torg, med en yta på cirka 40 000 m² (10 hektar).

    De främsta sevärdheterna och attraktionerna på Stora Torget inkluderar Mariakyrkan, Tyghallen, Rådhuset, Rådhustornet, Sankt Adalberts kyrka och Adam Mickiewicz-monumentet.

    Ja, Stora Torget är platsen för många kulturevenemang, såsom festivaler, konserter, mässor och julmarknader.

     Det bästa sättet att ta sig till Stora Torget från huvudjärnvägsstationen är till fots (ungefär 10-15 minuters promenad) eller med spårvagn (linjerna 1, 2, 3, 4, 8, 13, 14, 18, 20, 22, 24).

      Ja, Stora Torget är ett offentligt utrymme som är öppet dygnet runt. Vissa sevärdheter och attraktioner kan dock ha begränsade öppettider.

      Det finns många restauranger, kaféer, pubar och barer runt Stora Torget, som erbjuder ett brett utbud av polsk och internationell mat.

      Ja, det finns många hotell, vandrarhem och pensionat i närheten av Stora Torget, som erbjuder boende i olika prisklasser

       Ja, du kan besöka Mariakyrkan. Öppettiderna kan variera beroende på veckodag och säsong, så det rekommenderas att kontrollera aktuell information på kyrkans webbplats.

       Ja, Stora Torget erbjuder många shoppingmöjligheter.

       Recensioner om

       4.8 (10 reviews)

       Varför välja oss?

       Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

       Loading...