Loading...

Lajkonik-paraden i Kraków - En färgsprakande tradition i Gamla Stan

Tisdag, 13 juni 2023

Lajkonik-paraden, en av Krakóws äldsta och mest färgsprakande traditioner, äger rum i Gamla Stan. Det är en extraordinär händelse som lockar till sig åskådarmassor och finns med på listan över måsten att göra i Kraków.

En kort introduktion

Lajkonik-paraden, en händelse som äger rum under oktaven av Corpus Christi, är en färgsprakande procession som reser från Zwierzyniec till Huvudtorget i Kraków i takt med traditionella Kraków-melodier. Denna tradition, känd för att ha räddat Kraków från en tatarisk invasion, lockar turister och stadens invånare.

Bevarandet av traditionen

Rötterna till denna tradition sträcker sig tillbaka till samhällena Zwierzyniec och Półwsie Zwierzynieckie i närheten av Kraków samt till Norbertine Sisters kloster. Lajkonik-paraden äger rum nästan varje år, utan avbrott, även under stora politiska, sociala och civilisatoriska förändringar.

Den nya Lajkonik

År 2022 lämnade Zbigniew Glonek rollen som Lajkonik efter 35 år. Rollen som Lajkonik spelas nu av Mariusz Glonek, som har varit kopplad till denna rit under många år.

Lajkonik-paraden och kulturarvet

År 2014 blev Lajkonik-paraden införd på den nationella listan över immateriellt kulturarv. Denna inskrivning utgör grunden för att denna Krakóvian tradition ska kunna placeras på Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Aktiviteter för de yngsta

Årets Lajkonik-parad åtföljs av två tävlingar för de yngsta, "Den vackraste barnparaden av Lajkonik" och "Mitt Lajkonik 2023", som riktar sig till barn i åldrarna 4 till 10 år.

Wstecz
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...