Kraków firar 45-årsjubileum av UNESCOs världsarvslista

8 september 2023

Gå med oss för att fira 45-årsjubileet av Krakóws inkludering på UNESCOs världsarvslista. Upptäck händelserna och historien som har format denna fantastiska stad.
Kraków firar 45-årsjubileum av UNESCOs världsarvslista

Kraków firar 45-årsjubileum av UNESCOs världsarvslista

Från den 7:e till den 9:e september firar Kraków sitt 45-årsjubileum som ett UNESCO världsarv. Detta betydelsefulla evenemang har transformerat vår stad och ökat dess internationella erkännande. Under denna fest kommer det att finnas många evenemang, symposier, utställningar och möten för att uppmärksamma detta viktiga jubileum och belysa Krakóws kulturarv.

Inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista 1978 markerade en vändpunkt i stadens historia. Kraków gick med i en exklusiv grupp av bara tolv platser över hela världen som har mottagit denna prestigefyllda utmärkelse. Dessutom var det den första staden i Europa som erkändes inte bara för enskilda platser utan för hela den urbana komplexen, inklusive Wawel-slottet, Gamla stan, Kazimierz och den gamla förstaden Stradom.

Inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista utlöste en rörelse för bevarande och restaurering av stadens historiska monument. Skapandet av "Social Committee for the Restoration of Kraków's Monuments" (SKOZK) spelade en avgörande roll i skyddet av stadens kulturarv. Under de följande åren blev Kraków en stad rik på kultur, historia och konst och lockar turister och kulturälskare från hela världen.

Det 45:e jubileet av inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista ger en utmärkt möjlighet att reflektera över vår resa så långt och belysa vikten av fortsatt insats för att bevara och främja vår kulturarv. Kraków fortsätter att införa nya lösningar för att bevara äkthet och representativitet i sitt historiska centrum.

Firandet av det 45:e jubileet av inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista inkluderar en rad händelser, inklusive utställningar, konserter, symposier och möten. Det är viktigt att notera att Kraków också är värd för European Heritage Days, vilket berikar stadens kulturprogram. Det 45:e jubileet av inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista är en chans att samla Krakóws samhälle och fira stadens historia och kultur tillsammans.

Gå med oss för att fira 45-årsjubileet av inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista och njut av det kulturarv som gör vår stad unik i världen. Kraków förenar historia, tradition och modernitet och skapar en unik atmosfär som lockar människor från hela världen.

Därför inbjuder vi alla Krakóws invånare och besökare att delta i firandet och fira med oss.

Program för evenemang i anslutning till Krakóws världsarvstatus i 45 år

7 september 2023

  • Invigning av Europa Nostra Heritage Hub
  • Öppnandet av utställningen "45 år av restaurering av Kraków: en stad på UNESCOs världsarvslista"
  • Öppnandet av en utställning dedikerad till aktiviteter av "Social Committee for the Restoration of Kraków's Monuments"
  • Utdelning av European Heritage Award för restaureringsarbete på det berömda Wit Stwosz-altaret.

8 september 2023

  • Jubileumsymposium på Krakóws rådhus
  • Tal och föredrag från representanter för historiska städer över hela världen.
  • Avslöjande av en minnestavla vid Wawel-slottet.

9 september 2023

  • Festlig parad med Copernicus genom stadens gator.

Firandet av 45-årsjubileet av inkluderingen av Kraków på UNESCOs världsarvslista ger ett unikt tillfälle att fira stadens historia och kultur och belysa dess globala betydelse. Kraków förblir en stolt medlem av världsarvsstäders samhälle, en gemenskap som åtar sig att bevara och vårda sitt kulturarv för kommande generationer. Låt detta jubileum vara en inspiration att fortsätta skydda och främja vårt kulturarv.

Wstecz
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...