Loading...

"Minne / Zachor"-evenemanget i Krakow: En minnesceremoni för tragedin i KL Plaszow

Den 6 augusti arrangerades i staden Krakow en minnesceremoni för fångarna och offren för nazisternas koncentrationsläger KL Plaszow. Evenemanget, som organiserades av KL Plaszow-museet, samlade stadsbor och överlevande från lägret.

Varför är den 6 augusti så viktig?

Varje år arrangerar KL Plaszow-museet "Minne / Zachor"-evenemanget den första söndagen efter den 6 augusti. Denna dag 1944 arresterade nazisterna tusentals män i Krakow och internerade dem i Plaszow-lägret, en händelse som är känd i stadens historia som "Svarta söndagen".

Hur försökte nazisterna sudda ut spåren efter KL Plaszow?

Under juli och augusti 1944 försökte nazisterna sudda ut spåren efter KL Plaszow genom att förflytta fångarna djupare in i riket, ta bort element av lägrets infrastruktur och göra sig av med kropparna till offren. Trots deras insatser överlevde konkreta rester av lägret, och orden från de som överlevde har förts vidare.

Vem deltog i "Minne / Zachor"-evenemanget?

Trots regnet samlades Krakowbor och personalen på KL Plaszow-museet på söndag kväll för att minnas händelserna kopplade till Plaszow-lägrets historia och dess fångar.

Vad är uppdraget för "Minne / Zachor"-mötet?

"'Zachor'-evenemanget är för alla. Alla kan komma. Vi försöker koppla minnet av två händelser." - sade Marta Śmietana från KL Plaszow-museet. Śmietana underströk att lägrets historia är komplex och har många lager, men det är värt att återupptäcka det genom de överlevandes ord.

Att ge röst åt överlevarna

Under evenemanget lästes utdrag från rapporterna från de överlevande fångarna. Orden från Malvina Graf, en tidigare fånge i KL Plaszow, belyste vikten av livet i lägret. Lyssnarna hörde också minnen från Tadeusz Śliwiński, medlem av den nationella armén, som var en fånge i KL Plaszow.

Minnesmärkningen stöddes av Bernard Offen, en överlevare från Förintelsen och tidigare fånge i KL Plaszow. Offen, född 1929 i Podgórze, delade sina erfarenheter med deltagarna.

"Minne / Zachor"-evenemanget fungerar inte bara som en påminnelse om historien om KL Plaszow, utan också som en hyllning till de som led där, och håller minnet av de överlevande vid liv, vars minnen varar till idag.

Wstecz
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...