Tradisjonelle polske retter

6 september 2021

Tradisjonelle polske retter
6 september 2021

Liksom den polska matkulturen har påverkats av många historiska händelser. Tack vare mångfalden av kulturer som har passerat genom Polens territorium under åren har vi på våra tallrikar smaker från bland annat tatarisk-turkiska, ryska, tyska och judiska kök. När det gäller dominerande rätter kan man i det polska köket hitta många stekt och starkt kryddade rätter. De innehåller ofta surkål som är mycket populärt i Polen.

Det polska köket är också starkt regionaliserat - nästan varje provins har sina egna karakteristiska rätter eller olika variationer av de mer kända. Nedan listar jag rätter som är populära över hela landet, så man kan prova dem både i Krakow, Warszawa eller Gdansk.

Pierogi

ruskie pierogi

Pierogi är den mest populära rätten i Polen, även om den inte nödvändigtvis har polska rötter. Det är osäkert vad deras ursprungliga ursprung är. Trots att pierogi är populära i östra Europa, finns liknande produkter också i italienskt kök (ravioli), spanskt kök (empanadas) och turkiskt kök (manti). Det finns också många andra varianter av fyllning insvept i deg. En teori säger att pierogi kom till Europa från Kina tillsammans med Marco Polo, som upptäckte dem längs Sidenvägen. Enligt legenden kom de till Polen tack vare Jacek Odrowąż, en polsk präst som levde på 1200-talet och som blev förtjust i deras smak under en resa till Kiev.

Hur som helst har pierogi funnits i den polska matkulturen länge och det finns många olika smaker. Den mest populära varianten är den så kallade "ruskie" med vit ost, lök och kokta potatisar. Det finns också pierogi med kött, med kål och svamp (en variant som serveras på julafton) eller söt med frukt, vanligtvis jordgubbar eller blåbär. Om något är ätbart och lämpligt för fyllning har någon troligen gjort pierogi med det.

Rosół, żurek och barszcz är alla traditionella polska soppor med olika smaker och ursprung.

Rosół


Rosół är en soppa vars ursprung är svårt att fastställa - likt pierogi. Man kan säga att på grund av dess tillagningssätt (kokning av kött) är det en rätt som äts i olika former över hela världen. Polsk rosół är en buljong gjord på kött, oftast från kyckling men också från andra typer av fjäderfä, nötkött eller lamm (enligt många husmödrar är hemligheten bakom en god rosół att lägga till flera typer av kött) och grönsaker: morötter, selleri, persiljerot, rostad lök. Rosół serveras oftast med tunn pasta, men det finns olika varianter i olika delar av Polen, som till exempel med potatis, hälls kluski eller ris.

Żurek är en traditionell polsk soppa som görs tjock med en surdeg baserad på rågmjöl. Den serveras vanligtvis med korv och ägg. I en festlig version används ofta en utgrävd brödbulle som serveringsfat. Żurek har en sur smak med en tydlig rökighet. Denna soppa serveras traditionellt under påskperioden, när den tillagas med heliga ägg och korv och smaksätts med pepparrot.

Barszcz är en soppa gjord på rödbetor som är populär i olika länder i Central- och Östeuropa. I Polen serveras den traditionellt i början av julaftonsmiddagen. I den vitkålade versionen serveras barszcz med gräddfil och ägg. Den har vanligtvis en söt-syrlig smak, men det beror på hur den kryddas. Tillsammans med pepparrot och peppar ger det en skarp smak. Barszcz serveras ofta med krokiet (panerad pannkaka med fyllning), men också med uszka (pierogis liknande italienska tortellini) eller potatis, hårt kokt ägg eller vita bönor.

Rosół är grunden för att förbereda andra soppor, som till exempel krupnik eller barszcz na rosole. Tomatsoppa tillagad med söndagsrosol är en symbol för måndagsmiddagen i polska hem. Enligt farmödrar är rosół botemedel för alla förkylningar och sägs också bota baksmälla. Rosół är en typisk "första rätt" på söndagsmiddagen och serveras ofta som första rätt vid bröllop eller andra familjefester, där den fungerar som en fet grund för att förbereda festdeltagarna för att dricka stora mängder alkoholhaltiga drycker.

Kotlet schabowy

Schabowy

Kotlet schabowy är en av de mest populära maträtterna i Polen och är vanligtvis serverad med potatismos, rödbetor, surkål, morötter och sallad. Kotlet schabowy är en panerad fläskkotlett, vanligtvis tillagad genom att doppa i ägg och brödsmulor och sedan steka i olja eller smör. Ursprungligen var fläskköttet, särskilt skinka, en vanlig mat för de fattiga och det enkla tillagningsförfarandet gjorde kotlet schabowy till en rätt som alla kunde ha råd med. Namnet på rätten härstammar troligtvis från det tyska "schnitzel" och har blivit en signaturrätt i polsk matlagning.

Kotlet schabowy fick sin popularitet under den kommunistiska eran i Polen och serverades ofta på söndagsmiddagar. Vanligtvis serveras kotlet schabowy med kokt potatis eller potatismos och en sallad eller surkål. Ibland kan kotlet schabowy också serveras med fyllningar som ost, skinka eller svamp. En annan populär variant av kotlet schabowy är känd som "de volaille", som är gjord med kycklingbröst istället för fläskkött och fylld med ost, inlagd gurka eller marinerad paprika.

Kotlet schabowy är en ikonisk polsk maträtt och representerar en enkel men hjärtlig matlagningstradition som har överlevt i generationer.

Bigos

Bigos

Bigos är en traditionell polsk maträtt som också är populär i Litauen och Vitryssland. Det är en rätt gjord av surkål och kött och inget festligt tillfälle i den gamla polska stilen är komplett utan bigos. Även om det pågår en debatt bland bigos-fans om det är en soppa eller en huvudrätt, anses en god bigos ha en sådan konsistens att det är möjligt att sleva upp en sked. Det serveras vanligtvis med en bit bröd och kan även serveras i en utgröpt brödbulle. Då äter man först innehållet och sedan äter man upp brödet.

Racuchy

Äppelplättar med florsocker och glass

Racuchy är en traditionell polsk maträtt - söta pannkakor gjorda av vetemjöl och fyllda med frukt, vanligtvis äpplen. De steks i smör eller olja i en stekpanna och serveras ofta med socker, grädde eller sylt. En populär variant är att servera racuchy med äppelmos och glass. Det är en enkel men läcker efterrätt som är populär både till vardags och till festliga tillfällen.

Śląskie, leniwe, kopytka, pyzy, knedle och andra kluski

Kluski

Polska matkultur är fylld med olika typer av kluski, från potatisbaserade till mjölbaserade. Kluski kan serveras som en sidorätt eller som en självständig rätt, både söt och salt, med eller utan sås. De huvudsakliga ingredienserna i kluski är mjöl och potatis. En intressant variation är leniwe, även kallade pierogi leniwe, som görs av samma ingredienser som ruskie pierogi, men man blandar och knådar degen istället för att göra pierogi. Därför kallas de "leniwe" på polska. Leniwe kan lätt förväxlas med kopytka, eftersom de har samma form, men kopytka innehåller inte ost. Kluski śląskie, eller schlesiska kluski, känns igen på sin karaktäristiska fördjupning, som är perfekt för att hålla sås. På Śląsk serveras de vanligtvis som tillbehör till stekt kött i mörk sås. Kluski śląskie är registrerade som traditionell produkt i Opole och Śląsk vojvodskapen. Pyzy är stora kluski, oftast ångkokta, med en salt fyllning inuti. Ett liknande rätt, fast på sött, är knedle, som kom till Polen från Österrike-Ungern. Det finns en mängd olika varianter av kluski i Polen, där varje region har sina egna unika versioner eller originalsätt att tillaga dem på.

Potatisplättar

potatisplättar mred gulaschfyllning.

Potatisplättar görs av rivna potatisar, mjöl och ägg. De steks på en väl upphettad stekpanna med lite fett. Vanligtvis serveras de med sås, såsom gräddfil eller champinjonsås, men en särskild delikatess är potatisplättar med ungersk/gulaschfyllning.

Efterrätter

äppelpaj

Till efterrätt är äppelpaj, ostkaka och gräddtårta populära. Gräddtårta består av skikt av franska bakverk som är fyllda med mycket gräddig grädde. På fettisdagen dominerar smeten fyllda bakverk och faworki - stekt deg i form av rosetter.

Detta är självklart inte alla traditionella polska rätter, faktum är att det inte ens är hälften. Polskt kök skiljer sig beroende på region, därför är det värt att resa runt i landet och lära känna de lokala smakerna.
De beskrivna specialiteterna ger dock en uppfattning om karaktären av en traditionell polsk måltid: den ska vara riklig, enkel och tydlig. Utifrån ingredienserna är det lätt att dra slutsatsen att det polska köket kommer från bondmat - det finns potatis, mjöl, grötpulver och nämnda surkål. De senare var ett sätt att lagra sommarens grödor, till exempel gurkor, kål, svamp och använda dem på vintern. Enkelheten i det polska köket etablerades under PRL-tiden, när det var svårt att köpa något annat än grundläggande produkter eftersom butikshyllorna var tomma. Detta motiverade de polska hemmafruarna att förbättra recepten så att de även kunde skapa något riktigt läckert från de enklaste ingredienserna.

Wstecz

Lägg till kommentar

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn
 

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...