Wawel-slottet

Översikt

Wawel-slottet är något du inte får missa när du besöker Krakow.

Wawel-slottet är något du inte får missa när du besöker Krakow. Även om slottet är en av de mest populära turistattraktionerna i staden är det en stor monument, vackert beläget i kröken av floden Wisla, en av stadens juveler och en av dess höjdpunkter.

Wawel är en pittoresk kulle i Krakows centrum. Under hundratals år var Krakows Wawel, en komplex av historiska monument, säte för polska härskare och deras nekropol. Man kan säga att kullen till och med blev ett centrum för världslig och kyrklig makt. Komplexet består av många byggnader och befästningar, de mest kända är Wawel-slottet och Wawel-katedralen. Vissa stenbyggnader dateras till år 970 och det finns trädelar som dateras till cirka 9:e århundradet.

Krakows slott är verkligen imponerande, både utifrån och inuti. Det är en vackert bevarad komplex som uppfördes på en höjd av 228 meter över havet. År 1978 upptogs Wawel på UNESCO:s världsarvslista som den största juvelen i Lillpolen.

När det gäller Wawel-slottet finns det så mycket mer än vad som möter ögat. Denna unika monument bestämmer polackernas identitet. Det anses vara den nationella och kulturella symbolen för Polen. Det är värt att nämna att Wawel-slottet erbjuder besökare över 70 utställningshallar. De flesta av dem är dekorerade i barockstil (några av dem är klassicistiska, det finns också några i mellankrigstil). Bland andra inkluderar Wawel-samlingen berömda tapeter av Zygmunt August, många traditionella möbler, klockor från 16:e århundradet och magnifika italienska renässansmålningar från Lanckoronski-samlingen. Varje utställning kan besökas separat, så du kan vara säker på att välja det som intresserar dig mest.

Kontakt

Wawel-slottet 
Wawel 5
31-001 Kraków
+48 12 422 51 55
www.wawel.krakow.pl

Plats

FAQ

Wawel-slottet är en historisk slottskomplex som ligger i Krakow, Polen, och som tjänade som bostad för polska kungar och drottningar i århundraden.

Wawel-slottet ligger i hjärtat av Krakow, Polen, på Wawel-höjden med utsikt över floden Wisła.

Wawel-slottet byggdes första gången på 1000-talet och har genomgått många renoveringar och tillägg under århundradena. Det tjänade som bostad för polska kungar och drottningar och var platsen för viktiga politiska händelser i polsk historia.

Den ursprungliga strukturen på Wawel-slottet byggdes av kung Bolesław I den modige, men efterföljande tillägg och renoveringar utfördes av många olika arkitekter och byggare under århundradena.

Slottskomplexet inkluderar ett antal olika byggnader och strukturer, inklusive kungliga palatset, Wawel-katedralen och ett antal innergårdar, trädgårdar och befästningar.

Kostnaden för inträde till Wawel-slottet varierar beroende på vilken typ av biljett du köper och vilka områden av slottet du vill besöka. Kontrollera den officiella webbplatsen för den senaste informationen om biljettpriser.

Slottet är vanligtvis öppet för besökare från kl. 09.30 till 17.00 varje dag, men kontrollera den officiella webbplatsen för eventuella ändringar av dessa tider.

Wawel-slottet ligger i hjärtat av Krakow, så det är lättillgängligt till fots, med cykel, kollektivtrafik eller taxi.

Wawel-slottet anses vara en av de viktigaste kulturella landmärkena i Polen och är en symbol för landets långa och legendariska historia.

Wawel-slottet är värd för en mängd olika kulturella evenemang, inklusive konserter, konstutställningar och historiska återskapanden, under året. Kontrollera den officiella webbplatsen för den senaste informationen om kommande evenemang.

 

Recensioner om

4.8 (10 reviews)

Varför välja oss?

Vi har varit verksamma som researrangör i Krakow i 14 år och under den tiden har vi betjänat över en miljon kunder! Den resulterande erfarenheten har möjliggjort att vi har satt upp ett tight team för att säkerställa att våra rundturer är perfekta i varje detalj. Eftersom vi samarbetar nära med turföretag kan vi erbjuda våra kunder professionellt organiserade turer som leds av erfarna guider som brinner för att dela med sig av sin omfattande kunskap om Krakow och sevärdheter i området, som Auschwitz-Birkenau och Wieliczka Salt Mine. Vi är också specialiserade på att organisera premiumturer, som privata turer till de vackraste platserna i Małopolska-regionen. Vi planerar gärna din dag i Zakopane, Pieniny Mountains eller Częstochowa. Vi erbjuder också flygplatstransfer och andra transporttjänster för passagerare. Vår moderna flotta ser till att du reser bekvämt och njuter av rundturen. Var och en av våra anställda talar flytande engelska. Vi använder moderna bokningssystem som drivs av ett erfaret team av dispatcher. Vi arbetar varje dag för att förtjäna våra kunders förtroende och se till att de får maximalt värde för pengarna.

Loading...